logo

•• Značka kvality a slovenské výrobky s chráneným označením EÚ ••
 

Značku kvality môže Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky udeliť aj výrobkom, ktoré sú prihlásené do systému Politiky kvality Európskej Únie. Európska Únia v rámci Politiky kvality EÚ akceptuje, chráni, podporuje, registruje a kontroluje výrobky rozdelené do troch kategórií označených ako: chránené označenie pôvodu (CHOP), chránené zemepisné označenie (CHZO) a zaručená tradičná špecialita (ZTŠ).

Ako prvý slovenský výrobok sa do databázy chránených poľnohospodárskych výrobkov a potravín vedenej Európskou komisiou zapísal Skalický trdelník. Zápis tejto výnimočnej cukrovinky do registra chránených zemepisných označení sa uskutočnil v decembri 2007. Odvtedy sa počty slovenských výrobkov v registroch výrazne zmenili. Celkovo má Slovensko v systéme Politiky kvality EÚ zaregistrovaných 19 výrobkov. Z toho je 10 výrobkov chránených označením CHZO, 7 výrobkov chránených označením ZTŠ a 2 výrobky chránené označením CHOP.  

Tradičný spôsob výroby reprezentuje najmä slovenské syrárstvo. Z bohatej tradície chovu oviec na Slovensku a tradičného spracovania ovčieho mlieka na salašoch vychádzajú  špeciality, ktorých jedinečnosť je dnes už chránená nielen na národnej úrovni. Väčšina slovenských produktov v registroch chránených Politikou kvality EÚ patrí do oblasti výroby  mliečnych výrobkov z ovčieho alebo kravského mlieka. 

Prehľad slovenských výrobkov v registri chránených zemepisných označení

  • Zázrivský korbáčik
  • Zázrivské vojky
  • Klenovský syrec
  • Tekovský salámový syr
  • Oravský korbáčik
  • Slovenský oštiepok
  • Slovenská bryndza
  • Slovenská parenica
  • Skalický trdelník
  • Levický slad




Prehľad slovenských výrobkov v registri zaručených tradičných špecialít

  • Bratislavský rožok
  • Ovčí salašnícky údený syr
  • Ovčí hrudkový syr – salašnícky
  • Liptovská saláma
  • Tradičná lovecká saláma
  • Spišské párky
  • Tradičné špekačky




Prehľad slovenských výrobkov v registri chráneného označenia pôvodu

  • Žitavská paprika
  • Stupavské zelé

Proces zápisu označení pôvodu alebo zemepisných označení v systéme Politiky kvality EÚ sa uskutočňuje v dvoch etapách. Prvá etapa prebieha na národnej úrovni a spadá pod činnosť Úradu priemyselného vlastníctva SR a Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. Druhá etapa sa koná na úrovni Európskeho Spoločenstva a prešetruje ju Európska komisia.

Splnením všetkých náležitostí zverejní Komisia zápis výrobku v Úradnom vestníku EÚ. Dňom zverejnenia začína plynúť trojmesačná lehota na podanie námietok proti žiadosti o zápis. Po ukončení procesu Európska komisia zapíše výrobok do registra. Zapísanie označenia je zverejnené vo vestníku. Doba ochrany označenia vzniká dňom zápisu do registra a je neobmedzená, prípadne trvá dovtedy, kým o zrušenie zápisu nepožiada oprávnená osoba.
 

 

  

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...